Aile Eğitimi
AİLE EĞİTİMİ PROGRAMININ AMAÇLARI:
- Ailelerin, çocuklarının gelişim özellikleri, güçlü ve zayıf oldukları yönleri öğrenmesi ve çocuklarının var olan özellikleriyle birlikte kabullenmeleri konusunda eğitsel olarak desteklemek.
- Aileleri, engel grupları ve özellikleri hakkında bilgilendirmek.
- Aileleri, çocuğun zihinsel, duygusal, sosyal, fiziksel ve dil gelişimleri ve buna bağlı eğitsel gereksinimleri hakkında bilgilendirmek.
- Aileleri, çocuklarıyla sağlıklı ve etkili iletişim kurabilmeleri yönünde eğiterek, Çocuğun öncelikli gereksinimlerini fark etmek ve karşılamak üzere ev ortamında ne gibi düzenlemeler yapabileceği konusunda bilinçlendirmek.
- Aileleri, çocuklarının gelişim özelliklerine bağlı olarak yaşayabilecekleri problemleri nasıl fark edebilecekleri ve bunlarla nasıl baş edebilecekleri konusunda bilgilendirmek.
- Aileleri, mevcut sosyo-kültürel ve ekonomik dezavantajlarını en aza nasıl indirebilecekleri konusunda bilgilendirmek
- Aileleri, mevcut çevresel dezavantajlarını en aza nasıl indirebilecekleri konusunda bilgilendirmek
- Aileleri, aile içerisinde bulunan diğer bireylerin, özel gereksinimli kardeşin gereksinimlerinin karşılanmasında ne gibi katkılar sağlayabilecekleri konusunda bilgilendirmek
- Aileleri, anne babalığın değişik yönleriyle ilgili bilgilendirmek ve beceri sahibi yapmak. Anne babayı anne-babalık rolleri açısından eğitmek
- Anne-Babayı, özel gereksinimli çocuğuna karşı öğretici olarak yetiştirmek.
- Anne-Babayı, öze eğitim sürecinde ekibin aktif bir elemanı olarak yetiştirmektir.
- Anne-Babalara, çocuklarının uygun davranışlarını ödüllendirme ve uygun olmayan davranışlarını yermeme alışkanlıklarını kazandırmak.
- Aile destek programlarıyla ailelerinin eğitim sürecinde öğrendikleri eğitim-öğretim tekniklerini ev, market, mağaza vb. toplumsal ortamlarda işlevsel olarak kullanmalarına yardımcı olmaktır.
- Anne-Babaları, çocuğunun davranışlarını doğal ortamlarda, oluş şekli ile gözleme ve değerlendirebilmeleri yönünde yetiştirmektir.
- Anne-Babaları engelli çocuğa sahip başka anne babaları bilgilendirmede yeterli hale getirmektir.
- Ailelerin; çocuklarının sosyal kabul, fiziksel beceriler, özbakım becerileri, evi koruma, okuldan eve gelme, telefonu kullanma, yiyecek-içecek hazırlama, zamanını etkin kullanma, tehlikelere karşı önlem alma, ilk yardım becerileri, kardeşlerle geçinme, yalnızlık ve korku ile baş etme, toplumsal kaynakları tanıma ve kullanma gibi bir çok bağımsız yaşam becerilerini kazanmalarına yardımcı olmaktır. Ailelerin çocuğunun okulda öğrendiği becerilerinin evde sürdürmesi, pekiştirmesi ve en önemlisi çocuklarının gelişimlerine yardımcı olmaktan hoşnutluk duyarak aile eğitiminin önemini kavramalarına yardımcı olmaktır.